Roche er første legemiddelselskap inn i IMPRESS-Norway

En nøkkelfaktor for at IMPRESS-Norway skal bli en vellykket presisjonsmedisin-studie er tilgang til mange forskjellige legemidler. IMPRESS-Norway er derfor i dialog med en rekke forskjellige firmaer for bidrag med legemidler. I dag kan vi med glede melde at Roche er første legemiddelskap offisielt inne i IMPRESS-Norway. Roche vil gå inn i IMPRESS-Norway med åtte legemidler. I tillegg bidrar de med en diagnostisk gentest via selskapet Foundation Medicine som er en del av Roche-gruppen.

Det er en hyggelig og viktig nyhet at Roche ønsker å bidra med sine ressurser. Nå blir det en felles satsning på både diagnostikk og behandling slik at presisjonsmedisin ved avansert kreftsykdom kan tilbys ved alle sykehus i Norge. Vi er veldig glade for at Roche ønsker å være med på denne satsningen.

Egil Blix, Lege ved kreftavdelingen til UNN og medlem av Trial Management Committee

Roche er første legemiddelselskap inn i IMPRESS-Norway og med disse legemidlene ser vi for oss å kunne åpne en rekke ulike kohorter med norske pasienter. Sentralt for IMPRESS står muligheten til å kunne skaffe erfaringer også for sjeldne kreftdiagnoser. Derfor er det gunstig at flere av disse legemidlene også er inkludert i de andre europeiske presisjonsmedisin-studiene som ProTarget og DRUP, som gjør det mulig å åpne parallelle kohorter med tilsvarende studier i andre land. Dette vil sikre at vi får rekruttert nok pasienter til hver kohort slik at effektdata kan evalueres. Vi satser på at enda flere selskap og legemidler vil støtte IMPRESS-Norge i løpet av våren. Flere legemidler øker sannsynligheten for at enda flere pasienter med avansert kreftsykdom i Norge kan få tilbud om å delta i IMPRESS-studien.

Vi håper at vår signering av IMPRESS-avtalen motiverer andre firmaer til å gjøre det samme. For å realisere potensialet i dette prosjektet er vi avhengig av så mange medspillere som mulig, her er vi definitivt sterkere sammen!

Ingvild Hagen, Leder Roche sin satsning på persontilpasset medisin i Norge

Det finnes i dag en rekke målrettede kreftlegemidler som er rettet mot spesifikke molekylære endringer i kreftcellene. En utfordring i kreftbehandlingen er å etablere diagnostikk som gjør det mulig å identifisere hvilke pasienter som har nytte av legemidlene. En annen utfordring er at pasientgruppene som har nytte av behandlingen ofte blir svært små noe som gjør at dagens system for å godkjenne nye behandlinger ikke er egnet. IMPRESS-Norway er basert på en presisjonsmedisin modell som gjør det mulig å teste effekten av legemidler på pasienter med en karakterisk molekylær profil. Vi vil bruke erfaringene fra IMPRESS-Norway til å utforske nye rammeverk for helseøkonomianalyser for svært små pasientgrupper. Resultatene vil diskuteres i et nylig etablert offentlig-privat samarbeid for presisjonsmedisin kalt CONNECT.

Etablering av bred genetisk utredning er essensielt for å tilby pasientene våre behandling i kliniske studier, og IMPRESS-Norway fungerer som en pådriver for å få dette på plass i Norge. For pasienter hvor svulstvev ikke er tilgjengelig er bidraget fra Roche gjennom Foundation Medicine av stor betydning for å undersøke hvorvidt blod kan erstatte vev for å identifisere relevante biomarkører.

Randi Hovland, Leder for Seksjon for Kreftgenomikk, Haukeland Universitetssykehus og medlem av Trial Management Committee

Les mer om saken i Dagens Medisin, Oslo Cancer Cluster og OUS sine hjemmesider.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s